NOVO LETO – NOVO POGLAVJE V KNJIGI VAŠEGA ŽIVLJENJA

»Najboljše predvidevanje prihodnosti je njeno ustvarjanje«. Peter F. Drucker

Leto 2017 se počasi poslavlja od nas. Novo leto, leto 2018, pa trka na naša vrata.

Novo leto pričakujemo polni upanja in mislimo, da bo, ob prihodu v novo leto, kar vse drugače. Pa ni vedno tako. Zakaj?

Zid Ziglar je rekel:« “Ena od definicij norosti je ta, da počnete kar naprej eno in isto, a pričakujete različne rezultate.”

Če želimo, da bo kaj drugače, potem je potrebno nekaj spremeniti.

Večina od nas je bila vzgojena s prepričanjem, da je edina pot do spremembe, trdo delo, garanje,….(da moramo trdo delati, garati, trpeti…) In potem si postavimo cilje, za katere menimo, da jih moramo doseči, saj le tako zaslužimo ljubezen, priznanje,… – saj bomo le tako postali boljša verzija sebe.

Nato pa se čudimo, da se naše telo in duša temu upirata. Globoko v sebi namreč vemo, da smo edinstveni in bi radi bili ljubljeni in sprejeti samo zato, ker smo in ne zato, kar smo.

Leto mine in decembra »gledamo« nazaj in preštevamo redke cilje, ki smo jih dosegli in spet upamo, da bo naslednje leto drugače.

Ni pa nujno iti po tej poti. Obstaja lažja, lepša, bolj izpolnjujoča pot. Pot, ki nas bo do naših ciljev in naših najbolj skritih želja »pripeljala« ne da bi se sploh zavedali kdaj smo do cilja prišli.

Kako?

Tako, da hrepenenja naše duše uresničimo s strategijami, ki jih udejanjamo z občutki zadovoljstva, veselja, radosti, izpolnjenosti, sreče.

Če bi to pot opisali s koraki, bi bili ti sledeči:

  1. Prepoznaj tvoja globoka hrepenenja, vrednote, potrebe.
  2. Poveži se s tem hrepenenjem, vrednoto, potrebo (to lahko narediš tako, da se spomniš trenutka, ko si bil(-a) v stiku s tem in ob tem občutila »pozitivne« občutke).
  3. Z »viharjenjem možganov« poišči čim več načinov (vsaj 15) kako lahko to hrepenenje, vrednoto, potrebo okrepiš oziroma »zadovoljiš«.
  4. Izberi enega od načinov, tistega, ob katerem občutiš »pozitivne« občutke (veselje, radost, srečo, izpolnjenost….) in ga napiši v obliki cilja (bodi pozoren/pozorna, da je cilj časovno opredeljen, merljiv, dosegljiv…)
  5. Cilj razdeli na izvedljive korake, od katerih naj bo prvi tak, ki ga lahko narediš takoj.
  6. Naredi prvi korak.
  7. Naredi drugi korak.

Če ste se prepoznali v zgornjih vrsticah, vas vabim, da preizkusite novo pot. Začnete novo leto drugače. Izpolnitve vaših ciljev vam sicer ne morem garantirati, saj je odvisna od vas. Kar pa vam lahko zagotovim je, da se boste na ta način na poti zabavali. Če se boste po njej odločili hoditi dlje časa, pa boste začeli opazovati, da se vam cilji uresničujejo, ne da bi se posebej trudili za to, saj uživate v vsakem koraku, v vsakem trenutku.

Sr(e)čno,

Ingrid

P.S.

Vesela bom, če mi boste sporočili kako ste se lotili korakov in kako ste uspešni pri uresničevanju ciljev.