SMO, KAR MISLIMO, (DA SMO)

»Smo, kar mislimo, da smo. Vse, kar je, izhaja iz naših misli. Misli ustvarjajo naš svet.« Buda

Kako največkrat zaključite stavek JAZ SEM?

Kaj govorite sebi (»notranji dialog«) ali o sebi?

Ste kdaj pomislili, da je stavek JAZ SEM ________________, najmočnejša afirmacija, mantra, zakon, ki določa vaše izkušnje, vaše doživljanje sveta, vaše življenje?

Zakaj je ne spremenite, če vas ne podpira, opolnomoči?

Ali stavki: Jaz sem nerodna. Jaz sem uspešen. Jaz sem majhen. Jaz sem bogata. Jaz sem glasbenik,…, res določajo vas ali nek dogodek, fizične lastnosti, družbene kriterije, poklic,…?

Verjetno ste že prejeli elektronsko sporočilo, ki opisuje zgodbo o orlu, ki jo je Anthony de Mello zapisal v knjigi Ptičja pesem (povzeto iz predgovora knjige Zavedanje).

»Nekdo je našel orlovo jajce in ga položil v gnezdo domače kokoši. Mladi orlič se je izlegel skupaj z zarodom piščancev in skupaj z njimi zrastel. Vse svoje življenje je orel delal to, kar so delali piščanci, prepričan, da je eden izmed njih. Brskal je po zemlji za črvi in žuželkami. Kokodakal je, razprostiral krila in letal le nekaj čevljev nad zemljo. Leta so minila in orel se je zelo postaral. Nekega dne pa je nad seboj zagledal mogočno ptico na jasnem nebu. Graciozno je drsela med zračnimi tokovi in komaj kdaj zamahnila s svojimi mogočnimi zlatimi krili.

Stari orel je gledal vanj s strahospoštovanjem: »Kdo je to?« je vprašal. »To je orel, kralj ptic,« mu je dejal sosed. »On pripada nebu, mi pripadamo zemlji-mi smo kokoši.« Tako je orel živel in umrl kot kokoš, ker je mislil, da to je.«

Kaj, kdo vi mislite, da ste, da niste?

Je to absolutno res? (povzeto po Katie Byron, The Work)

Kaj, kdo bi želeli biti?

Kako »do tja«?

V knjigi Evolve your brain, dr. Joe Dispenza piše o poskusu, ki so ga naredili leta 1995 in je bil opisan v Journal of Neurophysiology.

Štiri skupine so sodelovale v 5-dnevni študiji igranja klavirja:

  • prva skupina se je naučila določene pet prstne melodije, ki so jo ponavljali vsak dan, dve uri,
  • druga skupina je igrala karkoli je želela dve uri dnevno,
  • tretja skupina ni igrala klavirja, njihova naloga pa je bila, da so natančno sledili, kaj se je učila prva skupina in ko so se naučili melodije (miselno), so jo v mislih ponavljali dve uri dnevno,
  • četrta skupina je bila kontrolna in ni počela ničesar.

Ko so, po poizkusu merili spremembe možganov po vadbi, so ugotovili, da so pri skupini, ki je samo »miselno« vadila skoraj enake spremembe kot pri skupini, ki je vadila isto melodijo vsak dan.

Poznamo tudi druge primere ljudi, ki so svoje cilje najprej »videli« in »vadili« v svojih mislih.

Npr. Jim Carrey

V intervjuju z Oprah Jim Carrey opisuje kako je vizualiziral, da se režiserji zanimanja zanj, da mu ljudje, ki jih je spoštoval govorijo, da jim je všeč njegovo »delo«, da stvari, ki si jih je želel prihajajo k njemu  in si celo napisal ček za 10 milijonov dolarjev (kar se je potem uresničilo – za vlogo v filmu Butec in butec je dobil 10 milijonov dolarjev).

Intervju z njim si lahko pogledate na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=nPU5bjzLZX0

O športnikih, dobitnikih olimpijskih medalj, ki uporabljajo vizualizacijo, si lahko preberete več v članku: Olympians Use Imagery as Menthal Training, objavljenem v The New York Times (povezava do članka: https://www.nytimes.com/2014/02/23/sports/olympics/olympians-use-imagery-as-mental-training.html).

Od slovenskih podjetnikov o manifestaciji (ki zajema vizualizacijo) »govori« tudi Iza Login.

»Izbiramo, odločamo in manifestiramo vsak trenutek v svojem življenju.« Izza Login, članek z naslovom Oba imava kvalitete buldožerja, ki si ga lahko v celoti preberete na tej povezavi: http://www.onaplus.si/oba-imava-kvalitete-buldozerja).

Kaj sedaj?

Opustite vse tisto, kar niste, česar ne potrebujete več in začnite stopati po poti do tistega, kar želite biti, postati, imeti.

Zahvalite se vsemu, kar vam danes ne služi več in spustite. Danes se odločite kaj želite biti, imeti, postati.

Naredite prvi korak. Izbirajte besede, misli in dejanja, ki »odražajo« vašo novo pot.

V množici možnosti poiščite tehniko, metodo, ki vas bo, pri tem, podpirala.

Začnete lahko tudi tukaj. Neke skupne točke različnih tehnik, metod, kot jih jaz (trenutno) »vidim« so:

  1. Jasna »slika« kaj želite.
  2. Jasna namera (smo prepričani, da je to, kar želimo, mogoče za nas).
  3. Vizualizacija oziroma manifestacija.
  4. Akcija – prvi korak.

Srečno,

Ingrid

Mogoče vas pritegne tudi: Bi kupili sebe? (preberete ga lahko tukaj)