Mediacija

S konflikti se srečujemo na vsakem koraku svojega življenja. So neizogibni. Tudi, če bi živeli na samotnem otoku, bi se ukvarjali s konflikti – tistimi notranjimi.

Če jih prepoznamo zgolj kot znak dveh, na videz, nasprotujočih si idej in jih razrešujemo, nas lahko vodijo do novih, boljših rešitev; večjega zaupanja in sodelovanja.

Če se s konflikti ne ukvarjamo, pa znajo naraščati do meje, ko jih sami ne zmoremo več obvladovati.

Takrat lahko poiščemo pomoč tretje osebe. Do neke mere je lahko to prijatelj, sodelavec; na neki točki pa lahko potrebujemo nekoga neodvisnega, ki v samo zadevo ni vpleten. Takrat lahko poiščemo pomoč mediatorja.

Kaj je mediacija?

Mediacija je pogovor med dvema osebama, na način, ki omogoča medsebojno slišanost, razumevanje in dogovor.

Kdaj se odločiti za mediacijo?

Za mediacijo se je smiselno odločiti, ko:

 • potrebujemo podporo v situaciji, ki je za nas težavna (notranja razdvojenost pri odločitvah, ki so za nas »težke«,
 • ko si želimo razrešiti spor na način, ki bo omogočal ohranitev odnosa (ločitev, poslovni spor med partnerjema,…),
 • ko si želimo pridobiti znanja in veščine, ki nam bodo omogočale, da bomo podobne situacije spremenili v priložnost za rast in stik.

Za nekatere je mediacija lahko oblika podpore in pomoči tretje osebe v določeni situaciji. Za nekoga drugega pa je lahko način osebnega razvoja, podobno kot izobraževanje ali coaching..

Kaj je mediacija po metodi nenasilne komunikacije?

Mediacijo po metodi nenasilne komunikacije, sta razvila Ike Lassater (pri katerem sem se tudi sama izobraževala – program Mediate your life) in John Kinyon.

Gre za specifično metodologijo komunikacije, ki je po praksi številnih  zelo hiter in učinkovit način doseganja medsebojnega razumevanja, dogovorov in zadovoljivih rešitev, tako v situacijah kjer gre za manjše nestrinjanje kot v zelo konfliktnih situacijah.

Komu je mediacija namenjena?

Napetosti in konflikti se pojavljajo na vseh področjih življenja, tako v naših osebnih kot poslovnih stikih z drugimi ljudmi. Če  želimo izboljšati kvaliteto naših odnosov in se izogniti zaostrovanju konfliktov, se lahko odločimo za pomoč in podporo mediatorja.

To je predvsem smiselno ko nam odkriti ali prikriti konflikti onemogočajo komunikacijo, sodelovanje in nam povzročajo stres.

To se lahko zgodi:

 • med dvema osebama,
 • med več osebami,
 • v skupini ( teamu),
 • med skupinami  (teami) ali oddelki,
 • med predstavniki organizacije z zunanjimi osebami (partnerji, dobavitelji, strankami, podizvajalci,…)

Katere so koristi mediacije?
Z

Koristi mediacije so:

 • priložnost za boljše odnose,
 • priložnost za bolj učinkovito sodelovanje, razreševanje pritožb, reklamacij,
 • izgradnja učinkovite organizacije oziroma podjetja, kjer so napetosti in konflikti priložnost za rast in razvoj,
 • razvoj sposobnosti posameznika za učinkovito razreševanje konfliktov v vsakdanjem življenju,…

V našem življenju si naši najpomembnejši odnosi zaslužijo največ pozornosti. Naj bodo to odnosi med partnerjema, odnos staršev do otrok, odnos staršev do učiteljev, učiteljev do učencev, med. soseski odnosi, poslovni odnosi.

Mediacija je orodje, ki nam lahko pomaga in nam olajša življenje. Že na 1-3 srečanjih se lahko zgodi sprememba in za situacije, ki se zdijo nerešljive, najdete enostavne in navdihujoče rešitve.

Moje mediacije bazirajo na pristopu mediacije po nenasilni komunikaciji (zaključen program Mediate your life – Ike Lassater in John Kinyon). Zaključila sem tudi 100-urno usposabljanje v Sloveniji in pridobila naziv mediator. Trenutno sem edina v Sloveniji, ki imam oba opravljena programa.

ene mediacije so od 60 do 200 evrov (60 evrov za fizične osebe – dve osebi, od 100 evrov naprej za podjetja – dve osebi).

Če vas zanima več ali se želite prijavite za termin, pišite mi
tukaj >>> .